2,8 miljarder människor lagar fortfarande mat över öppen eld med ved och träkol. Och runt om i världen dör fler människor av rökig matlagning än av malaria, tuberkulos och aids tillsammans. Klimateffekten av träkol och ved för matlagning är dessutom lika stor som hela flygbranschens. Dessa problem tacklar vi på Lunda-baserade Emerging Cooking Solutions med vår verksamhet i Zambia Malawi och Moçambique (under namnet “SupaMoto”), där vi sedan 2013 arbetar för hälsosammare och renare matlagning.
Vi har utvecklat en pelletsspis, som numer är uppkopplad mot internet, och en integrerad verksamhet med lokal pelletsproduktion, distribution, kundfinansiering och nu även kolkrediter.
Vår spis omnämndes nyligen i tidskriften Nature, som en av de två pelletsspisar i världen som uppfyller hälsokraven för ”modern matlagning”. Varje spis sparar ca 3,5 ton CO2 per år. Pelletsproduktionen bygger på överskottsbiomassa och är därför förnyelsebar och både miljömässigt och ekonomiskt hållbar. Vi kan stolt konstatera att vår integrerade matlagningslösning bromsar avskogningen och utvecklar samhällsekonomin. Den sparar dessutom tid och förbättrar såväl hälsan som hushållsekonomin för användarna.
Vår affärsmodell är att låna ut spisarna gratis till människor i utsatta områden i städerna och på landsbygden, så länge de köper våra pellets, som förutom att de är miljövänliga och mer hälsosamma, är 50 % billigare än träkol.