Andras eld, min passion.
En del vet precis vad de vill göra och vad de vill jobba med. Andra tar sig an livet i sällskap med ett ständigt varför. En frågeställning som utmanar ens existens och det man gör med jämna mellanrum. Nu vet Marion Peterson precis vad hon vill göra och jobba med. Men det föregicks av en nyfikenhet och ett ”varför”. Det var ett grundligt förarbete till där hon är idag.
Marion är född i USA men hon och hennes föräldrar flyttade till Paris under slutet av 60-talet. De kom dit mitt under brinnande studentrevolter och det fanns en utbredd USA-kritisk stämning i den franska huvudstaden på den tiden. Men det hindrade inte Marion och hennes föräldrar att skapa sig en tillvaro där. Acklimatisering gick bra och Marion bodde kvar i Frankrike merparten av hennes liv.
– Det var ganska tufft att komma till Paris som åttaåring. Vi amerikaner var inte särskilt populära i Paris på slutet av sextiotalet men vi hittade vår plats och jag smälte bra in i skolan, berättar hon.
Marion blev kvar och växte upp i Frankrike där hon studerade såväl arkitektur som litteraturvetenskap. Det blev fyra års arkitekt- och tre år litteraturstudier. Efter examen har hon genom åren ibland jobbat med arkitekter och under vissa perioder har hon jobbat som översättare, där hon bland annat översatt manus för film- och TV-branschen. Hon arbetade även med amerikanska företag som gjorde affärer i Frankrike, där hon agerade som en slag kultursupport och en resurs som sänkte kulturella trösklar och skapade en brygga över kultur- och språkskillnaderna.
Men den rödaste tråden i Marions yrkeskarriär är nog den som skådespelerska. Från det hon var 20 har hon medverkat i stor mängd filmer och TV-produktioner. Det har blivit en lång, omfattande och framgångsrik karriär i framför allt Frankrike. En karriär som varade i över 20 år.
Idag är hon en av tre medgrundare av Emerging Cooking Solutions i Zambia. En idé som föddes under en resa till Indien. Där träffade hon Per Löfberg och Mattias Ohlson. De hade en gemensam syn, på att ta sig an livets frågeställningar och drömmen om att kunna jobba för att förbättra världen. De ville göra skillnad där det verkligen behövs. Och det blev starten på en vänskap som några år senare skulle resultera i Emerging Cooking Solutions. Deras vision är att revolutionera matlagningen och främst då den som sker över öppen eld där träkol eller ved är energikällan. En energikälla som inte bara är riktigt dålig för miljön utan även för hälsan. Runt om i världen dör det fler personer av matlagning över öppen eld än det dör folk av malaria. Så det är ett verkligt och akut hälsoproblem. Samtidigt så bidrar träkolstillverkningen till avskogning, vilket innebär katastrofala konsekvenser för miljön.
De tre vännerna bestämde sig för att starta en verksamhet i Zambia som skulle bidra, inte bara med renare matlagningsförhållande, utan även något som skapade sysselsättning och bli en hållbar del av samhället. Det var faktiskt regeringen i Lusaka som efterlyste hållbara idéer till zambiska verksamheter.
För ca elva år sedan beslöt sig Marion och Mattias att flytta ner till Zambia för att kunna driva upp ECS på plats. I den gemensamma drömmen om att jobba för något gott fann de även varandra. Och de har under de senaste elva åren byggt upp ett liv i Zambia. Här bor de med sonen Davey som är tolv, hunden Sierra och två katter, i ett hus utanför Lusaka.
– Jag har alltid brunnit för att förstå människor, förstå kulturer och lära något av dem. Och jag ser hur den kunskapen hjälper mig i min roll i verksamheten, säger Marion om hur det är att driva företag i Zambia.
Vi har en solid affärsidé som räddar såväl liv som skog och det vill vi visa för framtida investerare.
– Marion Peterson
De började verksamheten i februari 2014 och har sedan dess växt till att nu vara 104 medarbetare. Så de sysselsätter många och de har även gjort sig kända på myndighets- och regeringsnivå som ett företag som har ett äkta engagemang och en affärsidé som är ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar. De har utvecklat en spis som eldas med pellets som är tillverkade av restprodukter från bland annat sågverksbranschen. En restprodukt som det finns hur mycket som helst av och som gör att deras pelletsproduktion håller god kvalitet och tillgången till pellets är säker för alla de som gått över till pelletsspisen Supa Moto.
– Det tog nog tre fyra år för att bevisa oss här i landet, dels gentemot kunder men också gentemot myndigheter och regering. Bevisa att vi inte var ännu ett ”vitt” företag med ett projekt som skulle göra något gott och sen försvinna, säger Marion om att det krävs uthållighet och kunskap om folket, kulturen och affärsklimatet.
Att sätta sig in i kulturen och livsstilen i Zambia har varit en stor del av Marions ledarskap. Hon försöker vara mer inspirerande och att leda genom exempel är också viktigt för henne. Hon får stor respekt från sina medarbetare som ser henne som modersfigur. Och Marion skrattar lite åt det faktum att hennes gråa hår ger henne såväl respekt som trovärdighet. Det blir en symbol för erfarenhet och visdom.
– Jag är väl medveten om att min ledarskapsstil är väldigt annorlunda jämfört med chefer från Zambia. Samtidigt får jag hela tiden vara vaksam på hur jag interagerar med bland annat kunder och medarbetare och vara lyhörd, för ibland får jag ett ”ja” bara för att det är jag som frågar, berättar hon.
Marion och hennes partners och medarbetare kämpar på med att få i gång cykeln där de hittar ekonomin för att tillverka och distribuera spisarna till det zambiska folket. Efterfrågan och behovet är gigantiskt men det krävs kapital för att få ut spisarna. Och det är det som är fokus för Marion just nu, att få in nytt kapital så att deras Supa Moto kommer ut till fler och att deras pelletsförsäljning tar fart på allvar.
– Vi har en solid affärsidé som räddar såväl liv som skog och det vill vi visa för framtida investerare. Och att vi är så långt fram med tekniken i våra uppkopplade Supa Motos ger oss en fördel när vi ska visa på hur stor positiv miljöpåverkan de har, säger Marion om den enkla spisens avancerade teknologi.
Att Marion har en stor passion för det arbete de gör med Emerging Cooking Solutions går inte att ta miste om. Deras idé är bärkraftig och de ser med egna ögon vilken skillnad deras spisar och pellets gör, vilket gör att hon blir ännu mer passionerad i det hon gör. Skövlingen av skog för att tillverka träkol i Zambia och många andra afrikanska länder måste upphöra. Och så länge som det är ett problem så lär vi se Marion brinna för en renare och hälsosammare eld. Och för företaget som är med och sprider hälsosam matlagning, samtidigt som de bidrar till det zambiska samhället. Marion drömmer om att inspirera medarbetarna att ta det här vidare och brinna för företagets positiva inverkan och utveckling med samma glöd som hon. För andras eld är hennes passion.
Engagemang
Emerging Cooking Solutions
Emerging Cooking Solutions tillverkar och distribuerar effektiva träpelletsspisar i Zambia, Malawi och Moçambique. Spisarna ger…