Om Danir

Familjeföretag – Fokus på digitalisering – 11 600 anställda

Danir är ett entreprenörsdrivet företag ägt av familjen Dan Olofsson. Danir bildades 1986, och vår roll är att äga och utveckla våra bolag samtidigt som vi bidrar till ett bättre samhälle. Vi gör det genom entreprenörskap, långsiktighet och samhällsengagemang.

Danirs kommersiella verksamhet i 26 länder

DOTTERKONCERN

Sigma

Sigma Group består av konsultföretag med målsättningen att göra sina kunder mer konkurrenskraftiga. För att göra det kombineras tekniskt kunnande, spetskompetens med en passion för att utveckla nya och bättre lösningar.

DOTTERKONCERN

Nexer

Nexer är en global fullserviceleverantör inom digitalisering, tech och engineering med experter på strategi, teknik och kommunikation. I långa partnerskap bygger de framgång genom strategisk rådgivning och datadrivna analyser.

DOTTERKONCERN

A Society

A Society förmedlar erfarna konsulter till komplexa uppdrag inom techbranschen. Konsulter som kan analysera och lösa de tuffaste problemen, hitta och genomföra lösningar som skapar framgång för kunden och bidrar positivt till världen runt omkring.

DOTTERKONCERN

PION Group

Pion Group arbetar för att maximera människors och företags förmåga att prestera på högsta nivå genom kompetens, teknik och strategi. De är övertygade om att mänskliga resurser att fortsatt kommer att vara navet för tillväxt även i framtiden.

DOTTERKONCERN

Aptio

Aptio Group har seniora konsulter som hjälper företag med allt som har med utförande, tolkning och rådgivning av regulatoriska och branschmässigt kravställda arbetsuppgifter och processer som kan krävas enligt lag eller branschkrav.

DOTTERKONCERN

Thanda

Thanda består av företag inom turism, besök- och hotellnäring samt fastighetsutveckling, i Sydafrika, Tanzania och Malta. Kronjuvelen är Thanda Safari Game Reserve i Sydafrika, ett viltreservat med tillhörande 5-stjärnig lodge.

Omsättning, tillväxt och resultat

MSEK
2022
2021
Omsättning
12 600
9 720
Tillväxt i procent (varav organisk)
30 (27)
46 (22)
Rörelseresultat EBIT för konsultrörelsen*
1 080
762
Rörelseresultat EBIT för Danirkoncernen
830
646
Resultat efter skatt
670
571

*Konsultrörelsen utgörs av Sigma, Nexer, A-Society, PION och Aptio.

Omsättning
msek
2018
2019
2020
2021
2022
Antal anställda
11 600
+16%
2022
2021
2020
2019
2018
Årlig tillväxt
Totalt 2021 – 2022
Genomsnittligt
totalt 2017 – 2022
Genomsnittligt
organiskt 2017 – 2022

Siffror avseende 2022 utgör senast tillgängliga prognos, och kan komma att avvika något mot verkligt utfall. Detta gäller samtliga siffror för 2022 i denna årsbok. Nexer respektive Sigma redovisas proforma för perioden 2017-2020. Antalet anställda i denna årsbok avser fulltidsekvivalenter december månad. Vissa anställda framförallt i PION arbetar deltid, så Danirkoncernen har ca 15 000 personer anställda. Härutöver sysselsätter Danirkoncernen ca 2 600 underkonsulter.

ÖVRIGA INNEHAV

Hub Park

Hub Park är ett fastighetsbolag med fokus på att utveckla det traditionella parkeringshuset till multifunktionella och hållbara mobilitetshus i anslutning till boende- och verksamhetsfastigheter.

ÖVRIGA INNEHAV

NocNoc

NocNoc är en reklambyrå som med analys och strategi utvecklar, bygger och stärker sina kunders varumärke. De hittar kärnan, personligheten, det unika och kommunicerar det utåt.

ÖVRIGA INNEHAV

Radinn

Radinn är innovatörerna som utvecklar och säljer förstklassiga eldrivna surfbrädor på en global marknad. Det gör de med en vision om att sprida surfdrömmen till alla, över hela världen.

ÖVRIGA INNEHAV

BrainLit

Dagsljus är centralt för vårt välmående och BrainLit utvecklar belysningslösningar för biocentriskt ljus. Lösningar som ger dagsljus inomhus och bidrar till bättre studie- och arbetsmiljö och hälsa.

ÖVRIGA INNEHAV

Cindrigo

Cindrigo är ett clean energy-företag som arbetar med att hitta och utveckla förnybar energi och som fokuserar på att bygga en portfölj med ren baskraftproduktion som har hög kapacitet.

ÖVRIGA INNEHAV

InfoTech Scandinavia

InfoTech Scandinavia utvecklar, supportar, marknadsför och säljer det unika informationssystemet Advantum. Systemet är utvecklat i nära samarbete med ledande företag inom svensk industri.

ÖVRIGA INNEHAV

Rexor

Rexor är ett innovativt och användarvänligt affärssystem som förenklar och effektiviserar hantering av tid, projekt och ekonomi för konsultföretag. Byggt på ny teknik och branschkunskap.

ÖVRIGA INNEHAV

United Influencers

United Influencers är en marknadsföringsbyrå, specialiserad på influencer marketing, som har influencers och kunder över hela världen och kontor i Norge, Sverige, Serbien, Schweiz och Italien.

ÖVRIGA INNEHAV

Mikz Alliance

Mikz Alliance driver en internationell medlemsorganisation där mediahus och större mediaköpare får tillgång till den teknik som krävs för att på ett effektivt sätt bedriva influencer marketing.

ÖVRIGA INNEHAV

DanAds

DanAds är innovatören som nu är ledande inom self-service adtech, där de kopplar samman annonssäljare och annonsörer och underlättar deras arbete genom att erbjuda en helautomatiserad annonsplattform.

ÖVRIGA INNEHAV

Norrsken22

Norrsken22 är en fond inriktad på företag med tekniska investeringar i Afrika. Deras mål är att utveckla och främja hållbar och långsiktig ekonomisk tillväxt över hela kontinenten.

ÖVRIGA INNEHAV

Kaunis Iron

Kaunis Iron driver sedan 2018 järnmalmsgruvan i Pajala. Med hjälp av det starka lokala engagemanget som finns på orten och regionen är ambitionen att bygga en långsiktig och hållbar verksamhet.

ÖVRIGA INNEHAV

Doxa

Doxa är ett investmentbolag som investerar i fastigheter och fastighetsbolag i Sverige. Bolaget ska genom aktivt värdeskapande och god riskspridning leverera en hög riskjusterad avkastning över tid.

ÖVRIGA INNEHAV

InterMatte

InterMatte är ett digitalt matematikläromedel för årskurs 6-9. Det entusiasmerar eleverna och ger med sina pedagogiska ledtrådar eleverna god hjälp och lärarna får mer tid där det verkligen behövs.

ÖVRIGA INNEHAV

Spintop Ventures

Spintop Ventures är ett riskkapitalbolag som i tidiga skeden investerar i teknikbaserade startups. Där är de med och stöttar entreprenörerna på deras resa mot att bygga framgångsrika företag.

DANIRS HISTORIK

Danir har sedan starten 1986 visat hur långsiktighet, entreprenörskap och drivna medarbetare skapar bestående framgång. Vi har en fortsatt stark organisk tillväxt och vi fortsätter att ha en tydlig kontinuitet i de samhällsprojekt vi initierar och driver. Tidslinjen visar några av de viktigaste händelserna under Danirkoncernens första trettiofem år.

2022

Koncernen har en fortsatt god tillväxt. Vårt Ukrainska dotterföretag Sigma Software svarar för en heroisk insats genom att fortsätta med full leverans till kunder, skapa tillväxt och ge stödinsatser till krigsdrabbade trots Rysslands anfallskrig mot landet. Star for Life etableras i Ukraina och Jerusalem. Pooliakoncernens börsnoterade moderbolag Poolia AB byter namn till PION Group.

2021

Sigma IT blir egen dotterkoncern och byter namn till Nexer. Och i samband med det och i syfte att uppnå fortsatt god tillväxt drivs koncernens huvudsakliga konsultverksamhet nu utifrån fyra plattformar: Sigma, Nexer, A Society och Poolia. Danir koncernen passerar 10 000 anställda.

2020

Tidigt på hösten förvärvar Danir aktier i Poolia och blir därmed ny huvudägare av bemanningsföretaget.

2017

Danir köper det här året Assistera, som i samband med det går ihop med Sigma Society. De båda blir A Society och genom detta förvärv etablerar vi en ännu starkare närvaro inom konsultförmedling. Det här är också året då Danir/Sigma lanserar nyårsafton som den ”Internationella Expect a better tomorrow-dagen”. Ett helt nytt sätt att bedriva samhällsengagemang och som ska bidra till en bättre morgondag för världen runt omkring oss.

2013

Danir köper ut Sigma, nu med 1 400 anställda, från börsen. Som privatägt bolag ställs nu fokus på långsiktighet och organisk tillväxt.

2012

Epsilon avyttras för att stärka koncernens finansiella bas med åtföljande spridning av investeringarna.

2011

Initiativet till Uppstart Malmö tas. Ett engagemang för att bryta utanförskap och få unga i arbete.

2010

Danir går in med ett stort engagemang i FC Rosengård, fotbollsföreningen som med sina nya och unika projekt, även utanför planen, visar hur betydelsefull idrotten och föreningslivet är för samhället.

2006

Med blicken mot öst och Ukraina förvärvas det som idag är Sigma Software, då med 60 anställda. Fördelat över hela världen har företaget idag fler än 1 900 anställda.

2005

På ett initiativ från Dan och Christin Olofsson startar Danir Star for Life. Det är ett engagemang i KwaZulu-Natal, Sydafrika som syftar till att hindra spridningen av hiv/aids och hjälpa ungdomar till ett bättre liv.

2003

Sigma utsågs till bästa IT-konsult av 200 storföretag, och samma år köpte Danir ut Epsilon från börsen.

2002

Det här året breddar Danir sin verksamhet och tar ett steg i en helt ny riktning när man startar Thanda Private Game Reserve, en exklusiv safarianläggning i Sydafrika.

2001

Sigma når nu 3 300 anställda och delas upp i tre nya börsbolag: Sigma, Teleca, Epsilon, alla med Danir som huvudägare. Teleca avyttras sedermera 2008.

1997

Sigma har nu ca 600 medarbetare och noteras på Stockholmsbörsens O-lista.

1993

Danir förvärvar Sapia Teknik med 400 anställda som kort därefter byter namn till Sigma och breddar sin verksamhet för att även omfatta ett IT-konsulterbjudande.

1986

Allt började när Dan Olofsson fick i uppdrag av Sapia att starta Sapia Teknik, en ny verksamhet med inriktning på tekniska konsulttjänster. Danir startades och var då en mindre delägare i Sapia.