Johan har ordet

Det goda exemplets makt.

När vi lägger 2023 bakom oss är det ännu ett år med Putins fruktansvärda anfallskrig mot Ukraina. Putin hoppas att ett utdraget krig kommer att leda till att vi i väst tappar vårt intresse för kriget och minskar vårt engagemang och stöd till Ukraina. Detta får vi inte acceptera och vi måste fortsätta stötta Ukraina så att de kan jaga ut ryssarna ur landet.

Vi har också fått se effekterna av Hamas fruktansvärda terrordåd och den tragiska utvecklingen som har följt efter det. När det här skrivs så pågår fortfarande konflikten och även här behövs omvärldens engagemang för att snabbt hitta en fredlig lösning och få slut på all död och lidande.

2023 är också ett år där räntan och den svenska kronan har varit i fokus. Många pratar om en svagare ekonomi och att vi är i eller på väg in i en recession. Danir-gruppen är självklart inte oberörda av detta och vi har sett en svagare tillväxt under året. Men våra dotterbolag har alla gjort ett bra jobb att hantera de utmaningar som kommit med en svagare ekonomi. Det är i tider som dessa som man har möjlighet att vässa sin organisation och skapa rätt förutsättning för att snabbt komma tillbaka när konjunkturen vänder upp igen. För det kommer den att göra.

Det är också en tid då det är viktigt att vara långsiktig i det man är engagerad i och stötta upp där det behövs. Detta gäller i våra bolagsengagemang som har drabbats extra hårt av den svagare ekonomin, men också i de sociala engagemang vi har. Det är nu vårt engagemang och stöd behövs som mest. I 2023 års årsbok så har vi därför valt att fokusera på vad vi och våra bolag gör för att göra det samhälle som vi verkar i lite bättre. För Danir är detta en central del och vi känner starkt för det vi är engagerade i. Och vi har ofta ett starkt personligt engagemang i de initiativ vi stöttar.

Star for Life grundades av Christin och Dan Olofsson 2005 när de insåg att nyöppnade Thanda Private Game Reserve låg mitt i epicentret för den HIV/AIDS-pandemi som då rasade i södra Afrika. Med ett stort engagemang så har Star for Life växt och är nu aktiva och hjälper unga att våga tro på sina drömmar och sin framtid i sex länder, inklusive Israel (östra Jerusalem) och Ukraina.

Uppstart Malmö grundades av Dan Olofsson och Luciano Astudillo. Syftet var att skapa nya jobb i Malmös mer utsatta delar genom att bland annat stötta och hjälpa befintliga entreprenörer i dessa områden att driva sin tillväxt vilket gör att de kan anställa fler.

FC Rosengård är en mångfacetterad fotbollsklubb som förutom att de aktiverar 700 fotbollsspelande barn och ungdomar i Rosengård och Malmö, driver arbetsmarknadsprojekt i Malmö som har hjälpt hundratals in på arbetsmarknaden. De driver även Football for Life i Sydafrika där de stärker tjejers självkänsla genom fotbollen. Förutom allt detta är det en unik fotbollsförening som även engagerar sig starkt i viktiga frågor som jämställdhet och bättre psykisk hälsa.

Vårt engagemang i Special Olympics och Hugos stiftelse kommer av att jag själv har en son som är född med en hjärnskada. Och jag har då på nära håll sett hur viktig fysisk aktivitet är för honom och alla andra med en intellektuell funktionsnedsättning. Hjälpen och stödet är särskilt viktigt för dem som inte alltid kan ta egna initiativ. Genom Special Olympics är vi med och stöttar School Days som är en idrottsdag för den anpassade skolan där eleverna erbjuds möjlighet att prova på olika idrotter. Årligen arrangeras ett 30-tal School Days och sedan lanseringen 2015 har tusentals elever i den anpassade skolan fått chansen att prova på idrott.

Detta är några exempel på hur vi på Danir engagerar oss i vårt i samhälle. Vi tror mycket på det goda exemplets makt och vi hoppas att vi genom vårt engagemang inspirerar andra att engagera sig och göra något. Vi är väldigt stolta när vi i årsboken läser om det fantastiskt fina engagemang som finns inom koncernen.

Årsbok 2023 /Johan har ordet

Årsbok 2023 /Johan har ordet