Bra kvalitetssäkring börjar hos en själv.

Ola Ejnarsson, Aptio Group

Bra kvalitetssäkring börjar hos en själv.

Det finns en rad olika sätt att inleda en presentation av Ola Ejnarsson som är VD och koncernchef på Aptio Group. Vi kan börja med hans karriär som racerbåtförare där han tävlade i T4-klassen som var båtar med 400-kubiksmotorer med en toppfart strax under 50 knop.

Ola tävlade på högsta nationella nivå och har kört SM i T4-klassen. I den sista deltävlingen i en SM-final, som vid erhållande av en poängplats hade lett till ett SM-guld, slog dessvärre båten runt och motorn rasade. Och guldet blev till ett hedersamt silver.

Eller så börjar vi med hans insatser i basker blå. Att bli FN-soldat var en pojkdröm som blev sann när han ansökte och antogs som gruppchef för FN-tjänst i Makedonien 1994. Det blev ett lärorikt halvår där, som gav nyttiga erfarenheter.

Men vi kan såklart också börja i Växjö där Ola, som är född i Gävle och uppvuxen i Eskilstuna, tog sin Magisterexamen i företagsekonomi 1994. Denna avslutning av studierna kunde dock slutat 1990 då Ola tog sin examen i Systemvetenskap. Men med fallande BNP och en arbetslöshet som gick från 2 till 10 % såg Ola, som gärna jobbar långsiktigt, den här lågkonjunkturen som en möjlighet att fylla på med kunskap.

– Min magisteruppsats heter ”Hur man mäter kvalitet” och det var när jag jobbade med den som jag insåg att det här är min framtida bransch. Nu vet jag av erfarenhet att man inte kan mäta kvalitet, för det är ju subjektivt, säger Ola om hur han hamnade i kvalitetsäkringsbranschen.

Ola hade en tanke som om att hans karriär skulle var inom ADB (Automatisk Databehandling), som det en gång kallades, och att han där skulle revolutionera IT-branschen. En tanke som han lämnade när han gjorde värnplikten i flottan. Trots att tanken försvann så blev hans andra jobb, efter att han kom tillbaka från sin FN-tjänst, det som datakonsult efter en sejour inom marknadsföring. Men att jobba med kvalitet var ändå det som hägrade och det var tidigt 2000-tal när Ola fick sitt första kvalitetssäkringsjobb.

– Jag har jobbat med det här i över 20 år och älskar det fortfarande. I början reste jag väldigt mycket och jag bodde i stort sett i en resväska. Jag bodde i Skåne och veckopendlade till jobbet, först till Kalmar och sedan till Stockholm och därefter till Göteborg. Lägg sedan till frekventa resor till framför allt England. Men också till Turkiet och Libanon, säger Ola om sina första hektiska men lärorika år i branschen.

Jag har jobbat med det här i över 20 år och älskar det fortfarande.

– Ola Ejnarsson

Ola är en som alltid letat efter effektivitet och därmed större lönsamhet för sina kunder. Och ska man förändra något så måste man våga ifrågasätta och utmana när kunder och uppdragsgivare hävdar ”Vi har alltid gjort så”.

– Samtidigt som jag inte är rädd för att ifrågasätta eller utmana kunderna och hur deras processer ser ut, så är jag en god lyssnare. Och att lyssna är ju det viktigaste om man vill lära sig och sätta sig in i något, fortsätter Ola om att våga göra sig obekväm om analysen kräver det för att hitta en effektivare lösning.

Efter många år som chef inom kvalitet- och affärsutveckling blev det 2017 dags att dra i gång en egen verksamhet som han kunde forma själv. Ett av Olas mål var att bli den mest flexibla arbetsgivaren där medarbetarna själva får bestämma hur de ska jobba för att ge det bästa resultatet för kunderna. Samtidigt som det underlättar vardagen för de anställda på Aptio. Till en början hette företaget Sigma Quality & Compliance men i april 2021 blev de Aptio Group. Namnet var nytt men de fortsatte att ha fokus på affärsutveckling och effektivisering genom kvalitetssäkring.

Ola kräver inget av andra som han inte kräver av sig själv och han strävar hela tiden efter att leda genom goda exempel och vara en god förebild som visar medkänsla och respekt. Han är en glad person som har en ypperlig förmåga att bygga relationer och förtroende.

– Jag anställer ju medarbetare för att de är duktiga och jag har en stark övertygelse om att man ska berätta vad vi ska göra och inte hur. Jag låter medarbetarna använda sitt intellekt för att komma fram till hur de ska göra för att hitta bästa och mest effektiva lösningen, säger Ola om sin ledarskapsstil. Lägg därtill Olas ”servant leadership”, där hans uppgift som ledare är att underlätta för sina medarbetare att utföra deras arbetsuppgifter.

Som för så många andra Danir-innehav så går det bra för Aptio Group. Ola och hans kollegor har tagit kloka och välanalyserade beslut som tagit dem en lång bit på vägen mot att jobba ännu mer med Life Science utanför Sveriges gränser. Nu fortsätter deras resa och målen framöver är att fortsätta att vara innovativa och paketera fler tjänster, utöka sin geografiska närvaro, närma sig ett par nya branscher samt passera en halv miljard i omsättning.

– Vi fortsätter att utnyttja den frihet Danir ger oss att inte vara som alla andra. En frihet som tillåter oss att vara unika, säger Ola om att vara ett Danir-företag.

Ola ser väldigt positivt på framtiden där han och hans seniora konsulter fortsätter att hjälpa sina kunder att kvalitetssäkra och effektivisera deras verksamheter.