Intervju med Jessica Grundström Ahldin, Generalsekreterare på Star for Life.

Humanisten som talar omvärlden och omtankens språk.

Jessica Grundström Ahldin, Star for Life

Humanisten som talar omvärlden och omtankens språk.

Det är med engagemang och energi som Jessica tar sig an världen och de uppdrag hon får. Det senaste är som generalsekreterare för Star for Life. En titel hon tycker är pampig men som hon inte riktigt känner igen sig i. Däremot känner hon väl igen sig i allt som Star for Life står för. Och det var därför som hon redan för 17 år sedan ”sökte” jobb på den då nystartade stiftelsen.

– Jag hade precis startat den ideella föreningen Transfer och fått med Dan Olofsson i styrelsen, när jag hörde att de skulle starta Star for Life. Och då sa jag till Dan, att där skulle jag vilja jobba, berättar Jessica om sin första kontakt med Star for Life.

Men ibland kan anställningsprocesser bli långa och det skulle dröja till oktober 2021 att alla bitar föll på plats och Jessica tillträdde som ny generalsekreterare.

Men Jessica har alltid drivit projekt som stöttat utsatta grupper och människor i utsatta områden. Viljan att förändra fanns med redan när Jessica började humanistisk linje där hon läste språk. Hon engagerade sig i politiken hemma i Klippan. Och fortsatte utomlands för mer språkstudier.

– Att läsa språk är också att lära sig en kultur. Och lär man sig om kulturer så får man också bättre förståelse för hur andra lever, tänker och agerar, vilket är väldigt nyttigt i mitt jobb, berättar Jessica om vad hon tagit med sig från studierna.

2022 har varit ett hektiskt år och Jessica har inlett åtskilliga projekt för att uppdatera och förbättra organisationen. Det innebär mycket resor, många möten och långa stunder på flyg och flygplatser.

– Om du hade frågat mig innan vad jag helst gör när jag är ledig, så hade jag sagt resa. Men nu uppskattar jag att få vara hemma med familjen. Stå i köket och laga mat. Gärna italiensk, men efter allt resande så är det inte mycket som slår köttbullar, gräddsås, potatis och lingon, berättar Jessica med ett stort leende om vad ledighet betyder efter sitt första år på Star for Life.

Jessica tror på ett transparent ledarskap där medarbetare ska känna att de kan adressera problem. Och att de får förtroendet så att de känner att de kommer att kunna lösa det på bästa sätt.

– Gamla sanningar är just gamla och det är lätt att man stagnerar i arbetet med att identifiera behov och problem. Världen förändras ju hela tiden. Därför är det superviktigt att vara lyhörd, jobba nära de på fältet och lyssna på alla i organisationen, säger Jessica om sitt ledarskap.

Lär man sig om kulturer så får man också bättre förståelse för hur andra lever, tänker och agerar.

– Jessica Grundström Ahldin

Det har hänt mycket sedan Star for Life lanserade sitt första program, nya förutsättningar har uppstått.

– Vi gör en ”uppväxling” där vi moderniserar vårt program och gör det mer relevant. Och när vi nu även har verksamhet i Ukraina och Jerusalem så är det viktigt att vi ser över hur och med vem vi kommunicerar, säger Jessica om hur Star for Life etablerar sig för att göra nytta på fler ställen.

Att göra nytta är det som Jessica brinner för och hennes upplevelser på plats, där Star for Life är verksamma, har varit livsförändrande. Och nu har humanisten blivit ännu bättre på omvärlden och omtankens språk.