Dan Olofsson i SvD: ”Skadligt för många av fackets medlemmar”
Artikel på SvD.se, publicerad 22 september 2024
Det skulle vara önskvärt att fack och arbetsgivare träffar en överenskommelse så att it- och ingenjörskonsulter inte omfattas av den nya uthyrningslagen. Det skriver Dan Olofsson i en slutreplik.
Martin Wästfelt med flera från Unionen och Sveriges ingenjörer hävdar i en replik att de haft goda intentioner när de träffade uppgörelsen om uthyrningslagen. Det kan vara så. Det väsentliga är dock vad detta idag resulterat i. Det vi nu ser är att uthyrningslagen visat sig vara skadlig för kunderna, för konsultföretagen och för många av fackets medlemmar. Kort sagt för ekosystemet för svensk FoU.
Det väsentliga nu är i vad mån it- och ingenjörskonsulter omfattas av uthyrningslagen. Som jag uppfattat det anser Wästfelt med flera detta.
De skriver mycket riktigt: För att omfattas av uthyrningslagen ska en arbetstagare vara anställd av ett bemanningsföretag och syftet med anställningen ska ha varit att hyras ut till ett kundföretag för att arbeta under ett kundföretags kontroll och ledning.
Min poäng är att anställda konsulter i it- och ingenjörskonsultbolag inte anställs enbart för uthyrning hos kund. De kan arbeta med projekt, åtagande, uthyrning med eller utan kundens arbetsledning etc. Som framgått av docenterna Selbergs och Sjödins rättsutlåtande, är följden av detta att it- och ingenjörskonsultföretag inte omfattas. Dock förekommer inom bemanningsbranschen anställningar där anställningen enbart syftar till uthyrning, men detta är en annan bransch med andra kollektivavtal.
Vi som nu dagligen får rapporter om vad som händer kan konstatera följande:
- Vi ser och kommer att se masserbjudanden om anställningar för tusentals konsulter. Facket borde ha insett att anställningar är en grannlaga individuell process för att den ska bli bra för den enskilde och företaget, och kan inte ske utifrån en allmän lag. Jag vill särskilt poängtera att det varken är fackets eller Svenskt Näringslivs uppgift att träffa överenskommelser där vissa företag ska lägga massanställningserbjudanden till andra företags anställda.
- Det som nu också sker är att många uppdrag avslutas före 24-månadersgränsen. Det finns många orter i Sverige med en dominant konsultköpare. De konsulter som här drabbas har då inga alternativa kunder på orten, och tvingas kanske flytta.
- Vidare startar också konsulter egna enmanskonsultföretag, för då kan de arbeta vidare hos kunden eftersom de inte omfattas av uthyrningslagen. Facket blir av med medlemmar och konsulten får inte alls samma anställningstrygghet som i ett större konsultföretag med bred trygghetsskapande kundbas. Enmanskonsultföretag svarar inte heller för det viktiga arbetet med att skola in unga ingenjörer på arbetsmarknaden, vilket it- och ingenjörskonsultföretag gör för många tusen unga. Uthyrningslagen kommer att påverka volymen av denna inskolning negativt.
- De konsulter som anställs genom uthyrningslagen förstör rätten till återanställning hos anställda hos kundföretaget som blivit uppsagda.
Det är uppenbart att allt detta är negativt för enskilda medlemmar i facket och därmed också för facket.
Kunderna och företagen drabbas negativt. Jag har varit i kontakt med de flesta ledningarna för de större exportföretagen i Sverige som är de stora konsultköparna för FoU. Alla ser negativt på uthyrningslagen.
Att få rätt kompetens och rätt resurser i ett utvecklingsprojekt där behovet går upp och ner är mycket viktigt. It- och ingenjörskonsulter svarar här för en mycket viktig samhällsfunktion till stöd för kunderna samtidigt som de med sin breda kundbas erbjuder god anställningstrygghet.
En del kunder väljer att betala straffavgiften på två månadslöner för att konsulten ska kunna fortsätta uppdraget. Detta är en betydande merkostnad. Kunderna drabbas också av betydande extra administration.
De fackliga företrädarna är förvånade över att jag är kritisk gentemot Svensk Näringsliv som träffat denna överenskommelse. En organisation där vi är medlemmar. Det är inte alls förvånande. Det kan också här vara så att de haft goda intentioner, men ser man nu till de skadliga konsekvenserna, borde Svenskt Näringsliv med uppbackning av Teknikföretagen, inte ha tecknat överenskommelsen och framförallt inte senare landat i den felaktiga tolkningen att it- och ingenjörskonsulter omfattas av uthyrningslagen. Denna kritik står jag för som en fri entreprenör och debattör.
Prestige hindrar ofta bra lösningar. Det man nu skulle önska är att fack och arbetsgivare träffar en överenskommelse så att inte it- och ingenjörskonsulter omfattas. Det finns flera sätt att göra detta, och ett är att undanta konsulter med löner över säg 35 000 kronor per månad, eftersom de inte är i behov av en skyddslagstiftning. Att utifrån en regleringsiver reglera sådant som det inte finns behov av att reglera, skadar Sverige.
Om en sådan uppgörelse kommer till stånd, ska min berättigade kritik såväl mot facket som nämnda arbetsgivarorganisationer bytas till en stor eloge.
Saknas viljan att hitta en bra lösning, får domstolarna avgöra frågan i vad mån it- och ingenjörskonsulter omfattas av Uthyrningslagen. Ett troligt scenario är då att det kommer att visa sig att betydande delar av etablissemanget av arbetsmarknadsorganisationer intagit en hållning som inte har stöd i lagen. En genant situation. Det kan nämnas att Tech Sverige, som organiserar företag med betydande FoU, stödjer den uppfattning jag här för fram.
Dan Olofsson
entreprenör