Dan Olofsson: ”Vi får stor uppskattning av både israeler och palestinier”
Artikel i Sydsvenskan 16 september 2024 17:30
Text: Albert Capuder
Den skånske entreprenören Dan Olofsson har ena foten i den palestinska gemenskapen i Jerusalem och den andra foten i Israels techsektor. Och han har vunnit sympatier i båda lägren.
– Om vi hjälper palestinier att få bra jobb så gagnar det lika mycket Israel, säger Dan Olofsson.
Sedan några år tillbaka driver stiftelsen Star for life program för barn och ungdomar i östra Jerusalem, ett område som Internationella domstolen i Haag (ICJ) betecknar som ockuperat av Israel.
Cirka 85 procent av de 350 000 invånarna i området är palestinier. Det handlar om kompletterande hälso- och motivationsprogram till grundskoleelever, och ett separat program som syftar till att hjälpa unga vuxna att få jobb, samt en it-utbildning som ger redan grundutbildade ungdomar större möjligheter att få jobb inom den växande it-sektorn.
– Levnadsstandarden i östra Jerusalem är inte särskilt hög, varken Israel eller den palestinska myndigheten har investerat i den delen av huvudstaden. Men vi har 43 anställda på plats som gör ett fantastiskt jobb med att ge behövande människor bättre skolgång, jobb och it-utbildning. Och vi får väldigt stor uppskattning för det arbetet av både israeler och palestinier, säger Dan Olofsson som tillsammans med hustrun Christin Olofsson är grundare av Star for life.
Dan Olofsson är också ägare till den Malmöbaserade företagsgruppen Danir, i vilken bland annat it-koncernen Sigma Group ingår. Sedan tidigare är Sigma bland annat involverat i internationella utvecklingsprojekt i framför allt Tel Aviv, om än i begränsad skala.
– Israel-Palestina-konflikten är besvärlig. Mot bakgrund av säkerhetsaspekten har det blivit svårare för israeliska företag att anställa palestinier. Men faktum är att det är ganska lugnt i östra Jerusalem – människorna där vill leva ett schysst och drägligt liv precis som alla andra, säger Dan Olofsson.
En puckel i jobbförmedlingen är att den blodiga Mellanösternkonflikten kräver allt fler rekryter till den israeliska armén. Situationen dränerar israeliska bolag på kompetens och leder till att en del utvecklingsprojekt måste läggas på is.
– Precis som palestinierna upplever ett trauma så är det också tufft för Israel – det är inte lätt att leva med terrororganisationer som Hamas och Hizbollah inpå knuten, säger Dan Olofsson.
I den extremt infekterade Mellanösternkonflikten tassar man på äggskal för att både hjälpa palestinier samt driva affärsprojekt inom Israels avancerade techsektor.
– Vi är respekterade i båda läger. Vi är bara på plats för palestinier och israeler som vill utbilda sig och få hjälp med trauman, jobba och driva företag, säger Dan Olofsson.
Har ni blivit pressade att ta ställning i konflikten?
– Nej. Sedan finns det ju extremister på båda sidor som har bestämda uppfattningar om hur saker och ting ska vara. Men vi har inte direkt påverkats av det. Så länge vi förhåller oss pragmatiska och inte tar politisk ställning så är det heller ingen som har invändningar mot våra verksamheter, säger Dan Olofsson och berättar att insatserna är mer nödvändiga än någonsin:
– Om vi hjälper palestinier att få bra jobb inom bland annat it-sektorn så gagnar det lika mycket Israel. Hela Israel mår bättre av en samlad befolkning som har drägliga levnadsvillkor, som dämpar oro och uppdämd ilska.
I en annan konflikthärjad del av världen har Ukraina vid det här laget genomlidit 2,5 år av fullskaligt ryskt anfallskrig. Även där har Dan Olofsson både kommersiella och filantropiska intressen, via Sigma respektive Star for life. Och trots brinnande krig går koncernens it-verksamhet fortsatt bra i Ukraina. Volymmässigt har det inte skett några större förändringar det senaste året, men lönsamheten fortsätter uppåt.
– Vårt ukrainska bolag går bättre än någonsin, produktionen går på högvarv. Sedan har cirka 700 av våra medarbetare i Ukraina flyttat till grannländer som Polen och Ungern och jobbar därifrån istället. Men vi har 1 100 medarbetare kvar i Ukraina.
Den ukrainska it-industrin är en uttalat viktig del av landets ekonomi. Ukrainas regering har betonat vikten av att fortsätta hålla igång företagen så att de finns kvar när kriget är över.
– För svenskt och övrigt europeiskt näringsliv är det av största vikt att vi har en flödande handel med Ukraina och att vi fortsätter köpa tjänster där. För om inte Ukraina överlever så har vi ett större problem framför oss än idag, säger Dan Olofsson.
Det senaste året har över 15 000 ukrainska ungdomar även fått hjälp av Star for life med fokus på mental hälsa, utbildning i det engelska språket samt it-utbildning. Samtidigt är kriget en ständig påfrestning.
– Ryssarna skickar ju ideligen iväg missiler, så i nuläget är den grundläggande skolverksamheten rätt så begränsad. Men vi jobbar desto mer med it-utbildningar och sommarläger till ungdomar, säger Dan Olofsson.