Sigma Software lanserar ett paneuropeiskt ”Hacka för fred” för att lösa krigets problem

Pressmeddelande

Sigma Software lanserar ett paneuropeiskt ”Hacka för fred” för att lösa krigets problem

2022-08-30 Sigma

Hackathonet kommer att samla utvecklare och experter från Sverige, Storbritannien, Portugal, Polen och Ukraina.

Det svensk-ukrainska IT-företaget Sigma Software Group kommer tillsammans med Tech Nation att vara värd för det paneuropeiska hackathonet ’Hacka för fred’, för att bygga tekniska lösningar för att lösa krigsfrågor. Arrangörerna välkomnar nykomlingar, avancerade programmerare, professionella entreprenörer, mentorer, investerare och alla andra som vill bygga innovativa produkter för att skapa fred på hela kontinenten.

Tre vinnare kommer att få möjlighet att genomföra sina ideer och bygga produkter med hjälp av riktlinjer från investerare och mentorer.

Varför det är så viktigt

Rysslands oprovocerade aggression mot det fredliga och självständiga Ukraina visar att ingen kan känna sig säker i dag. Det finns dock bättre sätt att förbereda sig för även de mest otänkbara händelserna.

Det största kriget på europeisk mark äger redan rum med hundratals jetplan i luften och tusentals stridsvagnar på den ukrainska marken. Hotet om ett tredje världskrig är mer verkligt än någonsin.

Därför skapar och uppdaterar företag i dag sina beredskapsplaner och regeringar söker efter sätt att vara väl förberedda på sådana hot. Många medborgare vet dock ofta inte vad de kan förvänta sig eller vad de ska göra för att vara säkra. Högteknologiska produkter och innovativa lösningar kan bidra till att lösa krigets utmaningar.

Format och uppgifter

Evenemanget kommer att hållas den 21-23 oktober i fem länder – Sverige, Storbritannien, Portugal, Polen och Ukraina. Deltagarna kommer att samlas offline på olika platser, men de kommer att vara anslutna till andra platser via telekonferenser. På så sätt kommer de att kunna utbyta idéer personligen och även över olika länder.

Hackathonet kommer att omfatta fyra spår — Cybersäkerhet, Informationshygien och Mediakrig, Psykisk Hälsa, Utbildning för Barn och Logistik i Krigstermer.

’Hacka för fred’ projektet kommer att ge en möjlighet för dem som vill påverka situationen och bidra till skapandet av antikrigstekniska produkter. Deltagarna kommer att ha en spännande helg fylld med lärande, roligt och en hälsosam dos av rivalitet, backas upp av kraftfullt stöd från mentorer.

Inträdet är gratis. Vem som helst kan anmäla sig som enskild person eller som lag. Arrangörerna kommer att ge företräde åt deltagare med befintliga ideer. Sista dagen för anmälan som deltagare eller mentor är den 30 september.

För mer information, besök ’Hacka för fred’ webbplats.

Några ord från arrangörerna och partnerna

Pratar om det kommande hackathonet, sa Valery Krasovsky, VD och medgrundare av Sigma Software Group “Vårt företag bidrar återigen till utvecklingen av det tekniska ekosystemet. ’Hacka för fred’ är ett unikt paneuropeiskt projekt som kommer att samla utvecklare, produktchefer, startgrundare och investerare för att skapa livsförändrande lösningar för att göra världen till en bättre och säkrare plats. Dessutom kommer vi att bjuda in investerare och mentorer som kommer att vägleda lagen i rätt riktning där de kan få finansiellt stöd för att lansera sina produkter”.

“Nutty Ventures and Founder Institute Nordics vill möjliggöra för individer att skapa meningsfulla lösningar för att göra det bättre för mänskligheten och för planeten – vi ser detta partnerskap som ett sätt att stärka freden genom entreprenörskap,” – säger Mehkar Sheikh, MD Grundare av Institute Nordics och CEO på Nutty Ventures.

“Startup Grind handlar om att möjliggöra positiv energi mellan individer på deras väg till entreprenörskap och påverkan. Vi är mycket glada att vara en del av detta multi-country-hackathon för att skapa nåbara lösningar för att främja freden,” – säger Naimul Abd, Direktör på Startup Grind Stockholm.

Den ledande utvecklaren av projektet Alexandra Govorukha lägger till: “Vi tror att de gemensamma ansträngningarna från ’Hacka för fred’ deltagare från alla fem länderna kommer att ge nya underbara antikrigsteknologiska lösningar till Europa. Det är därför vi kommer att kombinera olika erfarenheter, företagskulturer och kompetenser på en plattform”.

Partnerna är Founder Institute, Startup Grind Nordics, Startup Poland, SID Venture Partners, LACS, Nutty Ventures AB, Startup Lisboa, Startup Portugal, Techfugees, Blue Lake, TechUkraine, Sigma Software Labs, och Sigma Software University.

Statligt stöd ges av: Ukrainska Startup-fonden, Ukrainas Ministerium för Digital Omvandling, Sveriges Ambassad i Ukraina, Ukrainas Ambassad i Portugal, Sveriges Ambassad i Polen, Ukrainas Ambassad i Storbritannien och Ukrainas Ambassad i Sverige.