Judiska Församlingen Malmö

Vi tror på jämlikhet och mångfald och vi i Malmö har varit bra på att ta tillvara de bra saker som kommer ur detta. Det är därför med oro och sorg som vi ser hur Malmös judiska befolkning på senare år får utstå både hot och trakasserier, till den grad att många lämnar den judiska församlingen och till och med lämnar Malmö.

Vi accepterar inte att antisemitismen ska fortsätta att gro i Malmö. Vi accepterar inte att det bara finns ett par gymnasieskolor i Malmö där unga judar kan studera utan att bli trakasserade. Vi accepterar inte att många unga judar numera inte vågar ha sin davidsstjärna synlig när de rör sig i staden utan att trakasseras. Vi accepterar inte att våra uppskattade judiska medborgare ska behöva leva med rädsla för attentat när de samlas.

Vi har därför beslutat att donera två miljoner kronor om året under en tioårsperiod till den Judiska Församlingen i Malmö. Pengar som är tänkta att bidra till en ökad säkerhet och en ökad trygghet så att Malmös judar även i fortsättningen ska kunna utöva sin tro och leva i sin kultur utan vara oroliga för sin personliga säkerhet. För det tycker vi ska vara en självklarhet i Malmö 2019.

”Vi hoppas att vi kan ingjuta lite hopp i Malmös judiska befolkning, så de känner att även om inte politikerna vill göra något så finns det personer som är beredda att stå upp för dem.”

Dan Olofsson.