Niclas Lundin, Danir

Siffror, bollkänsla och tryggt, effektivt baslinjespel

Konstnärer ser bilder, musiker hittar ackorden och poeter kombinerar ord för att uttrycka sig. Niclas Lundin, CEO på Danir, ser möjligheter och lösningar där vi andra bara ser siffror. Om man kan ha absolut gehör när det kommer till ekonomi, ja då har han det.

Om än inte en högljudd dylik, så är han en vinnarskalle som vet att hårt jobb tar en dit man vill. Det var den inställningen som tog honom till tennisspel på elitnivå. Niclas var rankad tia i Sverige i sin åldersgrupp. Det i sin tur gav honom stipendium till ekonomistudier på Northeast Louisiana University. Under studietiden blev det tydligt att han hade fallenhet för ekonomi och siffror.

– När man märker att man är bra på något och att det kommer lätt till en, så blir det roligare. Och om man tycker något är roligt så gör man också ett mycket bättre jobb, säger Niclas om sitt intresse för siffror.

Niclas har alltid jobbat med ekonomi, i roller som controller, revisor och CFO, i olika branscher. Han jobbade på Skånemejerier 2014, när han hörde från en affärsbekant att Dan Olofsson var i behov av en ny CFO. Niclas var inte helt obekant för Dan då han tidigare varit revisor för både Sigma och Teleca.

– Jag träffade Dan och Johan en eftermiddag och vi pratade väl i en timme och de undrade där och då när jag kunde börja, berättar Niclas om hur det gick till när han började på Danir. – Skånemejerier hade då fått nya ägare och blivit betydligt mindre självständigt än det bondeägda, lokalt styrda bolag jag började på, vilket gjorde Danirs sätt att jobba på, extra tilltalande, fortsätter Niclas.

Niclas började på Danir mitt i ett spännande skede. Han kände att han kunde vara med och bidra och forma rörelsen framåt. En resa som idag gett Danir en tydligare roll, med nya plattformar för sina underkoncerner och fler och mer strategiska innehav och förvärv.

I september 2021 tog Niclas över som CEO för Danirkoncernen som gått från ett fyrtiotal innehav, när han började som CFO, till över 150.

– Det är viktigt med bra kommunikation och jag har normalt sett kontakt med 15 – 20 bolag i veckan. Och även om våra entreprenörsledda bolag är väldigt självgående, så är det viktigt att vara tillgänglig om och när det behövs råd eller stöd, säger Niclas om sin roll som CEO.

Även om våra entreprenörsledda bolag är väldigt självgående, så är det viktigt att vara tillgänglig om och när det behövs råd eller stöd.

– Niclas Lundin

Niclas gillar att vara nära det som händer i koncernen, och det är mycket som händer. Danir har nu 11 600 medarbetare och finns i 25 länder. Siffror som fortsätter att öka. Niclas ser positivt på framtiden, och han förväntar sig fortsatt hög tillväxt såväl på befintliga som på nya marknader, med god lönsamhet.

Långsiktighet tilltalar Niclas och han ser att tryggt och effektivt baslinjespel, snarare än att rusa på nät hela tiden, är det som bidrar till stabilitet och en stadigt ökande tillväxt. En strategi som passar en kvalitetsmedveten sifferkonstnär och racketsportentusiast.