Henrique Carvalho, Sigma Connectivity

Från sportbilar till tech

Henrique hittar du någonstans i Europa. Det kan vara var som helst mellan Sigma Connectivity i Lund, till någonstans mellan Belgien och Portugal. Ständigt på gång med att lösa problem. Det här är mannen som brinner för att sprida kunskap och på sin fritid driver han en egen YouTube-kanal och företag där han lär människor att designa i CAD-program.

Han är född och uppvuxen i Leiria, mellan Lissabon och Porto, och bara 20 km från Atlantkusten. Det är också här han slutförde sin utbildning. Först började han läsa data- och telematikvetenskap på universitetet i Aveiro men bytte efter tre år inriktning till en av hans stora passioner, fordonsteknik.

– Som barn var en av mina ambitioner att arbeta inom spelindustrin. Men ödet hade andra planer när undervisning och 3D-printing ledde mig på en annan väg. Framtiden? Det får tiden utvisa, men grunden är lagd, säger Henrique med ett stort leende under mustaschen.

Henrique har tio år bakom sig som projektledare och produktchef inom bilindustrin. Där lärde han sig allt han kan om plastkomponenter, från design till produktion, ledde team och skrev sin beskärda del offerter. Han har jobbat med flera internationella märken som Bosch och VW. Han fick även möjligheten att finjustera delar till sportbilsikonen McLaren P1 och varit med och utvecklat instrumentbrädan till BMW i8. Och att luftventilerna till VW Polo och T-Roc ser ut och fungerar som de gör idag är till viss del Henriques förtjänst.

Och nu har dessa produktions- och produktutvecklingskunskaper, tagit honom vidare till Sigma Connectivity i Lund. Här jobbar han som projektledare på mekanikavdelningen inom MedTech. Att han hamnade här var egentligen en slump.

– Min fru fick ett jobberbjudande i Bryssel som var omöjligt att motstå och flyttade dit för ca tre år sedan. Och sen, för ett år sedan, såg jag en annons på LinkedIn där Sigma behövde en ”Swiss army knife engineer”, till sitt kontor i Köpenhamn. Det är ju jag, tänkte jag och Danmark är närmare Belgien, berättar Henrique om hur han i april 2022 hamnade på Sigma Connectivity.

Här har han redan fått bidra med sitt kunnande om produktutveckling och produktion. Hans praktiska kunskaper och passion för problemlösning kommer här till sin rätt.

Som barn var en av mina ambitioner att arbeta inom spelindustrin. Men ödet hade andra planer när undervisning och 3D-printing ledde mig på en annan väg.

– Henrique Carvalho

En pågående trend är att europeiska kunder inom olika branscher, även inom MedTech, tittar på att flytta sin produktion till Europa. Och just Portugal är ett land där tillverkningsindustrin växer. Här kan Henrique bidra med värdefull kunskap. Han är väl bekant med de olika producenterna, vet vem som är bra på vad. Och såklart hjälper det att han är hemtam med språket och kulturen. Jobbet på Connectivity beskriver han med iver, att han får jobba i fantastiska projekt inom alla möjliga områden. Och att han har friheten att jobba där frun finns och möjligheten att jobba hemifrån, i ordets sanna mening.

Från Portugal till ett högteknologiskt Sigma-bolag. En resa som började för tre år sedan med ett nyfött 3D-skrivarföretag, har nu lett honom till Sverige där han kan vidga vyerna, hjälpa andra och tillämpa sina tidigare erfarenheter från fordonsvärlden på nya, grönare områden. En resa som tagit honom till ett nytt spännande kapitel i hans liv.