Linnéa Björndahl, Special Olympics Sverige

”Jag är för att vi är.”

I samband med Funkisfonden 2019 och Sigmas huvudsponsorskap av Special Olympics Sverige sedan 2020, har Linnéa Björndahl blivit ett bekant ansikte. Linnéa är National Director på Special Olympics Sverige, som idag är en del av Svenska Parasportförbundet.

Alla som träffar Linnéa slås omedelbart av hennes energi och hennes driv. Hennes kunskap och hennes erfarenhet, inom idrott och aktivitet för människor med intellektuell funktionsnedsättning, är också slående. Hon är extremt kunnig och insatt i hur man jobbar för ett inkluderande samhälle. Och hur viktigt det är att vara aktiv och att få vara med i ett sammanhang för de med en intellektuell funktionsnedsättning. Och om man som Linnéa mår som bäst av att få andra att må bra så är hon verkligen rätt person på rätt plats. Men det var hennes fascination för möten med kulturer och människor som gjorde att hon som ung hade en dröm om att bli utrikeskorrespondent. Hon hade siktet på journalistiken men hittade snart en annan väg och tog 2009 en examen i kommunikationsvetenskap på Södertörns Högskola.

– Jag har alltid varit aktiv och började tidigt som träningsinstruktör och jag hade förmånen att efter min examen, kunna kombinera mitt intresse för resor, träning och att jobba med människor, säger Linnéa om tiden efter hennes examen.

Efter några år som träningsinstruktör och reseledare på träningsresor och aktiva semestrar, sökte hon och fick en global praktikplats på Sida i Sydafrika. En möjlighet som gav henne helt nya perspektiv på livet och på världen. En tid som har format Linnéa till den person hon är idag.

– Det är så många erfarenheter jag tagit med mig från min tid i Sydafrika. Störst intryck gjorde begreppet Ubuntu, som kan översättas till ”Jag är för att vi är”, och filosofin som betonar vikten av gemenskap och människors inbördes beroende. Att vi alla är sammanlänkade och att vår välfärd och framgång är beroende av att vi bryr oss om och stöttar varandra, säger Linnéa om vad som präglade henne mest under sin tid på Sida i Sydafrika.

Linnéa var i Sydafrika när hon såg platsannonsen där Parasportförbundet och Special Olympics Sverige sökte en projektledare för att få fler i aktivitet. Hon fick jobbet och snart blev hon ansvarig för att utveckla Special Olympics School Days där elever i särskolan får träffa lokala idrottsföreningar och även prova på olika sporter. Idén om dessa dagar hade hamnat i lite av en uppförsbacke, vilket bara triggade Linnéa som kämpade ännu mer med projektet. Och i stället för 30 planerade dagar så genomförde Linnéa och hennes team hela 52. Det blev en succé som gett oss betydligt fler funkisidrottare i Sverige. Som National Director arbetar Linnéa nu mer övergripande med verksamheten, som förutom att arrangera större idrottsevenemang även handlar om andra aspekter för idrottarnas liv utanför planen.

– Jag börjar dagen med att väcka familjen, göra kaffe och sen åker jag och tränar. Efter det så är jag redo att ta mig an dagen som ofta består av en drös med möten. Och det är en blandning av lokala, regionala, nationella och internationella möten, säger Linnéa om hur en dag på jobbet brukar se ut.

Jag börjar dagen med att väcka familjen, göra kaffe och sen åker jag och tränar. Efter det så är jag redo att ta mig an dagen…

– Linnéa Björndahl

Linnéa trivs med att få arbeta i en kombination av självständigt och i större grupper som det krävs när det kommer till att jobba med större idrottsevenemang. Och att arrangera större och mer inkluderande idrottsevenemang för atleter med intellektuell funktionsnedsättning och bli riktigt, unikt bra på det är ett av Linnéas mål för hennes och Special Olympics Sveriges framtida arbete.

– Ett annat mål är att öka kännedomen om Special Olympics Sverige, berätta om vårt varumärke, sprida kunskap om vår verksamhet och nyttan vi gör och på så sätt kunna attrahera fler stora samarbetspartners som till exempel Sigma, säger Linnéa om framtida målsättningar.

När man pratar om framtiden med Linnéa så handlar mycket om att få arbeta med saker som skapar förändring för människor, till det bättre. Hon brinner för att andra ska må bra. Och hon har sett så många bra exempel, under sin tid i organisationen, på hur gott aktivitet och rörelse gör för en bättre vardag och ett bättre liv för de med intellektuell funktionsnedsättning. Dessa goda exempel inspirerar henne till att fortsätta jobba ännu hårdare med dessa viktiga frågor. Ett jobb som på riktigt visar på att vår välfärd och framgång är beroende av att vi bryr oss om och stöttar varandra.

Engagemang

Special Olympics Sverige 

Special Olympics Sverige erbjuder bredd- och motionsidrott och tävling för personer med intellektuell funktionsnedsättning….

Årsbok 2023 /Intervju med Linnéa Björndahl

Årsbok 2023 /Intervju med Linnéa Björndahl