Föregående kapitel

Therese Sjögran, FC Rosengård

Nu med 60 personer i laget

Alla som känner eller någon gång träffat Therese Sjögran vet hur hon brinner för fotboll. Hur hon blir lugn av bakgrundssorlet från en fotbollsmatch, när hon gör annat hemma. Spelarkarriären började redan när hon var fem år och sen dess har det varit fotboll för hela slanten. Och Therese har en fantastisk karriär som fotbollsspelare bakom sig. Hon har spridit fotbollsglädje i Harlösa, Veberöd, Wä, Kristianstad, Malmö, Harrison NJ och i den blågula landslagsdressen över hela världen. En karriär som nu tagit henne till sidan men där hon i allra högsta grad är en del i det som händer på planen.

– Livet som sportchef är fantastiskt spännande men så himla annorlunda än att vara spelare, berättar Therese om sin roll som Sportchef i FC Rosengård.

Therese är ansvarig för tre lag och över 60 spelare och ledare. Ett personalansvar som kräver mycket tid och som ställer höga krav på tillgänglighet. Det kan vara allt ifrån att någon som ska på landslagsuppdrag. Eller så är det en kontakt med agenter som representerar en intressant spelare.

– Det är mycket och det blir långa dagar men jag gillar nog att alltid vara tillgänglig. Jag tycker inte om att stänga av för att göra saker sen, för då vet jag att det ligger 100 sms och 1 000 mejl och väntar. Då tar jag det hellre direkt, efterhand som det kommer, säger Therese om att alltid vara där för spelarna, ledarna och agenterna.

En rekrytering av en ny spelare påverkar gruppdynamiken i laget och det är därför viktigt att sportchefen känner laget och gruppen väl. Målet är ju alltid att en nyrekrytering ska lyfta laget. Och när lagbygget fungerar och alla ser hur spelarna utvecklas och förbättrar sina egenskaper och fungerar ihop. Då står Therese vid sidlinjen och njuter.

– Det är alltid kul att hitta en oslipad diamant. Men man blir också stolt om och när man kan locka ett stort namn, en etablerad stjärna till klubben. Det är ju också en grymt härlig känsla, säger Therese om vilka rekryteringar som är bäst.

Livet som sportchef är fantastiskt spännande men så himla annorlunda än att vara spelare.

– Therese Sjögran

Therese har varit sportchef i sju år och det har hänt mycket sedan dess. Även om vissa saker fortsatt går långsamt och där ekonomin fortfarande släpar efter, så har allting blivit mer professionellt. Det ställs högre krav på spelarna. Klubben har nu tillgång till senaste tekniken för att samla in fys-data. Det hjälper till att optimera individens träning.

– Även spelarna har blivit mer professionella under de här åren. De är mer fokuserade och är medvetna om att marknaden och möjligheten att bli proffs växer. Problemet är att underlaget för nya spelare är så litet. Det är för få flickor som börjar spela fotboll och ännu färre som fortsätter tills de är seniorer, säger Therese om framtidens rekryteringsunderlag.

Therese har många fina minnen från tiden då hon var en i elvan. SM-guldet 2010 och 2-1-segern mot Frankrike i VM-bronsmatchen 2011 är bara ett par av många framgångar. Nu jobbar hon från sidlinjen och samlar minnen tillsammans med de 60 hon nu har i sitt lag.

Föregående kapitel