Dan Olofsson på Di.se: Att hoppa i galen tunna – värna en fri och flexibel arbetsmarknad
Debattartikel på Di.se, 1 oktober 2024
Sverige bör värna en mer dynamisk och rörlig arbetsmarknad. Inte tvärtom. Den goda nyheten är att detta kan ske genom samverkan mellan industrin och tjänstesektorn, skriver entreprenören Dan Olofsson Di Debatt.
Det svenska näringslivet har en omfattande FoU-verksamhet till gagn för vårt land. Denna kan lite förenklat organiseras med två olika modeller.
Den ena vill jag kalla ”Bruksföretagsmodellen”, där alla ska vara fast anställda i det stora bruksföretaget. Inhyrd arbetskraft ska motarbetas så mycket som möjligt.
Den andra modellen vill jag benämna ”Ekosystemet”. Bakgrunden till denna är att det utifrån en naturlig efterfrågan under många år vuxit fram en dynamisk tjänstesektor i Sverige. IT- och ingenjörskonsulter är ett bra exempel på detta. Industrin och tjänsteföretagen samverkar i ett ekosystem. FoU kännetecknas av att kvalificerade projekt ska rampas upp med varierande specialistkompetenser för att sedan rampas ner.
Tjänsteföretagen tillför här industrin flexibilitet och rätt kompetens, samtidigt som tjänsteföretagen kan upprätthålla en god anställningstrygghet genom att de ofta har en stor kundbas att fördela upp- och nedgångar i efterfrågan hos enskilda kunder på. Varje industri hittar i Ekosystemet sin egen optimala mix mellan egen fast anställd personal och inhyrda specialister normalt fast anställda inom tjänstesektorn. Det är en win-win för företagen och för Sverige.
Den nya 24-månadersgränsen i Uthyrningslagen som börjar tillämpas 1:e oktober, har att ses i ljuset av vilken modell vi vill ha i Sverige. Ska vi slå in på vägen att återgå mot Bruksföretagsmodellen eller ska vi fortsätta att utveckla vårt väl fungerande ekosystem för svensk FoU?
Det som nu händer är att många stora industrier, baserat på kontroversiella tolkningar av Uthyrningslagen, lägger massanställningserbjudanden till tiotusentals IT- och ingenjörskonsulter. De tolkar 24-månadersregeln som att också IT- och ingenjörskonsulter omfattas. IT- och ingenjörskonsultbranschen har kastats under bussen eftersom andra företag utifrån en lag ska lägga massanställningserbjudanden på deras medarbetare. Allt detta kräver en reflektion från alla inblandade. Är det denna väg vi vill gå i Sverige?
När bruksföretaget drar ner blir det stora rubriker. Så inte när tjänsteföretag drar ner. Ett aktuellt exempel är Northvolt med ca 6 000 anställda i Sverige som nu aviserat uppsägning av 1 600 anställda. En intressant reflektion kan göras utifrån ett för mig närliggande exempel. Jag har ca 10 000 anställda konsulter i mitt familjeföretag och varje år avslutas uppdrag för storleksordningen dubbla volymen jämfört med vad som nu är aktuellt för Northvolt. Genom att vi har en maskin i form av en säljkår som hittar nya uppdrag skapar detta inga problem. Northvolt har av naturliga skäl inte denna säljmaskin för att hitta nya uppdrag för sina anställda. Deras organisation är inriktad på att utveckla, producera och sälja batterier.
I sämre konjunktur kan vi också behöva minska personalstyrkan. Detta löses då på individuell basis och det skapar inga huvudnyheter i media. Vi anpassar oss helt enkelt till efterfrågan i vårt ekosystem utan någon större turbulens. Bruksföretagsmodellen däremot skapar alltid stora svarta rubriker vid betydande neddragningar och enskilda orter drabbas ofta hårt.
Uthyrningslagen har sitt ursprung i att EU önskat att svaga grupper på arbetsmarknaden i bemanningsbranschen ska få en skyddslagstiftning. Det kan vara rimligt. Men något sådant behov finns inte för kvalificerade IT- och ingenjörskonsulter. Friheten att fritt bemanna FoU-projekt utifrån en fri marknad är väsentlig om Sverige ska vara med framöver i den globala konkurrensen. Jag vill hävda att i förhållande till många andra länder i Europa fungerar det nuvarande svenska ekosystemet för FoU mycket bra. Ska vi vara med i konkurrensen mot USA och Asien har vi att fortsätta utveckla det svenska ekosystemet för FoU och inte slå in på en väg där bruksföretaget står som modell. Att i en överdriven regleringsiver reglera sådant som inte behöver regleras, skadar Sverige.
Jag har stämt av med de flesta av våra stora exportföretag som driver omfattade FoU. Alla är negativa till 24-månadersregeln i Uthyrningslagen. Så också IT- och ingenjörskonsultföretagen. Och alla de specialister jag talat med ser ett positivt värde i det ekosystem för FoU som vi har. De vill inte tillbaka till en modell där alla arbetar i det stora bruksföretaget. De värnar friheten.
Sverige bör värna en mer dynamisk och rörlig arbetsmarknad. Inte tvärtom. Den goda nyheten är att detta kan ske genom samverkan mellan industrin och tjänstesektorn, där båda kan erbjuda goda villkor och fasta anställningar samtidigt som flexibiliteten är stor. På detta sätt skapar vi långsiktig konkurrenskraft och fler arbetstillfällen.
Det har blivit så att ett antal arbetsmarknadsorganisationer i Sverige råkat hoppa i en galen tunna avseende tolkningen av 24-månadersregeln. Sådant kan hända, men det gäller då att de börjar fundera på hur de tar sig ur tunnan. Vägen framåt för Sverige kan inte vara att påbörja en vandring mot det gamla brukssamhället.
Dan Olofsson, entreprenör