Kreativitet, en viktig egenskap på en ”öde” ö.

Antigone Meda, Thanda Island

Kreativitet, en viktig egenskap på en ”öde” ö.

Danir har verksamheter över hela världen och den här gången ska vi besöka Tanzania och Thanda Island, en liten ö mitt ute i Indiska oceanen, drygt 100 km söder om Dar es Salaam. Där på paradisön Thanda Island träffar vi den unga och drivna hotelldirektören Antigone Meda, en sann världsmedborgare. Antigone har italienska föräldrar, är född i Basel, Schweiz och uppvuxen i Mombasa, Kenya.

Där jobbade båda föräldrarna inom hotell- och besöksnäringen under hela Antigones uppväxt. Och det är därför inte konstigt att Antigone jobbar med det hon gör.

Innan hon hamnade i den här branschen blev det helt andra studier. Hon åkte till Australien för att studera på Caulfield Campus, Monash University i Melbourne. Där tog Antigone sin examen i design och visuell kommunikation 2013. Det dröjde inte länge förrän hon var tillbaka i branschen hon växte upp med. Hon startade en Safari Camp i Kenya med sin partner. Men när terrororganisationen Al Shabaabs aktiviteter närmade sig deras verksamhet bestämde de sig för att hitta något annat, tryggare och säkrare.

– Vi började söka hotelljobb på öarna längs den östafrikanska kusten när jag en dag fick ett mejl från dåvarande chefen på Thanda Island. Jag tyckte det var konstigt för jag hade inte kontaktat dem. Men det visade sig att min barndomsvän Danielle som driver ett dykcenter på Mafia, hade skickat in en ansökan. Vi åkte dit för en intervju och jag har varit kvar sedan dess, svarar Antigone på hur hon hamnade på Thanda Island.

Efter några år på ön, när ordinarie chefen slutade var Antigone det självklara valet som efterträdare.

Idag ansvarar hon för en stab på 45 medarbetare. De är ca 15–20 medarbetare på ön beroende på årstid och beläggning. Det är viktigt för Antigone att upprätthålla en familjär stämning bland medarbetarna och hon ser sig mer som en partner än en chef. Alla ska få utrymme att komma med idéer för verksamheten och när ett projekt initieras så är Antigone där och stöttar.

– Jag har alltid känt att jag har ägarnas stöd. Ingenting är omöjligt och man får utrymme att vara kreativ och nytänkande. Denna känsla vill jag föra vidare, att vi är en familj som stöttar och tar hand om varandra, säger Antigone om hur det är att driva en verksamhet inom Danirgruppen.

På våren när regnsäsongen infinner sig så går mycket av tiden åt till underhåll, uppgradering och reparationer. Och när det bara är ”familjen” på plats går det att bygga värdefulla band inför högsäsongen.

– Regnsäsongen blir en naturlig paus i livet på den här lilla ön och vi får välbehövlig tid att se över varenda liten del av verksamheten och vi ser då vad vi kan förbättra och vad vi kan göra för att bli ännu mer sammansvetsade som lag och mer unika, exklusiva och hållbara som resmål, säger Antigone om livet på ön under regnperioden.

När regnperioden är över och gästerna anländer så är Antigone och hennes kollegor redo för att ge dem en oförglömlig vistelse. Trots begränsningarna som den lilla ön har rent storleksmässigt så finns det oändligt många aktiviteter att sysselsätta sig med.

– Jag är ju på många vis mer en konstnär och designer snarare än en hotellarbetare, vilket faktiskt passar bättre när man jobbar på en så unik och exklusiv plats som Thanda Island. Här finns en strävan att revolutionera tanken om hur en femstjärnig lyxanläggning ska vara. Och det kräver mer av artisten i mig än besöksnäringsarbetaren, säger Antigone om det i sanning unika arbetet hon har och älskar så.

Jag kommer att vara kvar länge och fortsätta arbetet med att göra ön världskänd.

– Antigone Meda

Antigone och hennes kollegor tar inte bara hand om gästerna som besöker ön. De jobbar också aktivt med att ta hand om det marina naturreservat som upprättades när familjen Dan Olofsson köpte ön. Efter år av urskillningslöst dynamitfiske, som har förstört många av korallreven i regionen, får revet kring Thanda Island nu en chans att återhämta sig och än en gång bli den produktiva och ovärderliga del av ekosystemet som det en gång var.

– Vår solcellspark är störst i Tanzania och den tar vårt koncept och vår anda ett steg närmare att vara en aktör som verkligen tar ansvar för våra avtryck på jorden, säger Antigone stolt när hon fortsätter berätta om hur de arbetar med hållbarhet.

Förutom bevarandearbetet och det ekologiska hållbarhetsarbetet så jobbar Antigone och Thanda Island även för ekonomisk och social hållbarhet på Mafia Island där många av medarbetarna bor. Där har de börjat med projekt som ska hjälpa befolkningen med egna odlingar och de är också på gång med att initiera Star for Life-programmet på öns skolor.

– Varje dag på ön är som ett oskrivet blad och det finns alla möjligheter att fylla det med vad vi vill. Och det är den stora variationen i mitt arbete som gör att jag trivs så bra här. Jag kommer vara kvar här länge och fortsätta arbetet med att göra ön världskänd, både för sin unicitet som resmål och det vi gör för det marina livet i havet och det sociala livet på Mafia, säger Antigone om vad hon gör om fem år.

Om man som Antigone älskar havet och allt som går att göra där, dyka, simma, fiska, paddla eller bara promenera längs stranden och njuta av solnedgången och vågornas brus, så är hennes jobb på Thanda Island som klippt och skuret. Och lägg sen till att hennes kreativa ådra får blomma ut, inte bara när hon och hennes team ska skapa oförglömliga upplevelser för gästerna, utan även när hon jobbar med att bygga öns varumärke och sprida det över världen. Att kreativitet är en viktig tillgång på en öde ö är en gammal sanning som gäller än idag.

Och hon som kollegorna kallar för ”Mother of the island” är verkligen rätt person för att ta hand om och föra ön och dess medarbetare vidare på resan mot att bli en unikt hållbar plats för gäster, medarbetare och det marina livet i havet runtomkring.