Entreprenören som är expert på både mjukvaror och råvaror.

Valery Krasovsky, Sigma Software Group

Entreprenören som är expert på både mjukvaror och råvaror.

Man vet att man pratar med entreprenörer när deras intressen är många och det hela tiden finns en nyfikenhet att prova och starta något nytt. Där det passionerade intresset för nya saker går sida vid sida med ambitionen att fördjupa sig ännu mer i de intressen som redan finns. Valery Krasovsky som är VD för Sigma Software är precis så. Han är också målmedveten.

Valery som är uppväxt i Kharkiv, Ukrainas näst största stad, visste precis vad han ville jobba med när han var liten. Hans stora intresse för bilar och motorer satte riktningen för en framtida karriär. Han skulle bli lastbilschaufför. Tänk att få köra bilar med tyngd, lastförmåga och kraft hela dagarna.

Med åren höjdes ambitionen när Valery ställde in siktet på att bli fordonsingenjör. En plan som hängde med ganska länge, tills han på mitten av 80-talet kom i kontakt med klassiska dataspelet Arkanoid. När sedan Prince of Persia kom 1989 så parkerades fordonstankarna helt och han visste där och då att hans framtida yrkeskarriär skulle ha datorer som huvudingrediens.

– Jag har fortfarande ett stort bil- och motorintresse och jag följer F1-cirkusen med stor iver. Men det var när jag såg vilka oändliga möjligheter det fanns i datorer som jag visste vad jag ville jobba med, säger Valery om sitt karriärval.

Resan bland ettor och nollor började med datavetenskap på Charkiv Aero Space University där han tog sin examen som datorsystemsarkitekt 1998. Han började jobba som C++ utvecklare. Men det dröjde inte länge för entreprenören att blomma. 2002 grundade han tillsammans med fem kompanjoner Eclipse Software Programming, vilket var starten på det som vi idag känner som Sigma Software. När Sigma köpte in sig 2006 var de 60 medarbetare. Idag, 17 år senare, är de över 1 800 anställda och Ukrainas främsta och mest ansedda arbetsgivare inom IT-sektorn. En enastående resa där den gemensamma tron på att ett väl sammansvetsat och sammansatt lag kan hantera vad som helst, uppnå allt och att inget är för svårt. Det är denna övertygelse som gjort dem till det orädda och framgångsrika företag de är idag.

– Jag var COO när vi startade Eclipse och var det fram till 2014 då jag blev CEO, säger Valery om hans nuvarande roll i företaget. Jag kan nog ha en del Operating Officer kvar i mig, skrattar Valery när han svarar på frågan om hur han är som ledare. Jag är en person som lägger stor vikt på detaljerna och jag förväntar mig att mina medarbetare ska göra det med, fortsätter Valery.

Vi ukrainare är uppväxta med att det är vi själva som ska lösa problem när de uppstår.

– Valery Krasovsky

Han lämnar mycket utrymme för att nära en kultur där det tillåts att skapa nya tankar, förverkliga unika idéer. Men det ska också vara en trygg arena där du tillåts misslyckas. För det är då du lär dig något på riktigt, menar Valery.

Men en stor del i att det går så bra för Valery och hans medarbetare är också den unika andan som finns i Ukraina. Ett land som tagit stora och orädda kliv från det att de blev självständiga 1991. Viljan att närma sig och bli en del av Europa skapade ett driv där alla ville göra allt bättre. Digitaliseringen var i full gång och för Valery och andra IT-utbildade var det bara att börja bygga den digitala infrastrukturen. Statliga tjänster digitaliserades i ett högt tempo och det fanns redan många andra länder att snegla på för att hitta bästa praxis. Och nu tre decennier senare är Ukraina långt fram på många plan. Där deras moderna digitala verktyg kombineras med andan att lösa saker själv. För historiskt sett så har ukrainarna fått förlita sig på sig själva, sin uthållighet och hårda virke.

– Vi ukrainare är uppväxta med att det är vi själva som ska lösa problem när de uppstår. Vi har aldrig kunnat förlita oss på att någon annan, staten eller någon överhet ska lösa det till oss. Och ju svårare problem desto hårdare kämpar vi, vilket omvärlden kan se nu när vi måste förvara vårt land mot inkräktare, säger Valery om den ukrainska andan.

Valery är ansvarig för närmare 2 000 medarbetare som finns i många delar av världen. Det innebär mycket ansvar, långa dagar och många resor. Men Valery ser också till att få tid med familjen, sin fru och sina tre döttrar och försöker avsätta helgen till att umgås med dem extra mycket. Och då gärna i köket där han kan få utöva en av sina stora passioner, matlagning.

– Jag älskar att laga mat och jag är ju som sagt en person som lägger mycket vikt vid detaljerna och när man står där i köket så finns det oändliga möjligheter att bli detaljerad, säger Valery om sitt stora fokus på det lilla i köket.

Valery har en stor del i att Sigma Software har gått från att bara vara en leverantör av IT-resurser till att vara ett framåtsträvande bolag med stort produktfokus, hängivna till sina kunders framgång. Och i sina många intressen har han samlat på sig kunskapen, erfarenheten och ingredienserna som gör honom till en konnässör och expert på såväl mjukvaror och bolagsbygge, som F1 och råvaror.