WiTech Tech Talk i Växjö fokuserar på ukrainsk IT-potential

Pressmeddelande

WiTech Tech Talk i Växjö fokuserar på ukrainsk IT-potential

2022-04-04 Sigma

Hur kan den ukrainska digitaliseringsresan fortsätta under kriget och hur kan svenska företag och individer hjälpa både personer som stannar kvar i Ukraina och de som flyttar till Sverige? Det var några av frågorna som diskuterades under WiTechs Tech Talk som Sigma Technology arrangerade i Växjö den 30 mars. Över 40 deltagare från lokala företag, akademi och offentlig sektor deltog i evenemanget.

Rysslands invasion av Ukraina har förändrat livet för över 44 miljoner ukrainare, tvingat nästan 4 miljoner ukrainare på flykt, orsakat tusentals civila offer, skapat en humanitär katastrof i flera av de större ukrainska städerna.

Ukrainarnas starka anda och hängivenhet berör många människors hjärtan runt om i världen. Under detta Tech Talk kommer vi att prata om den digitala transformation som Ukraina har gjort de senaste åren. Vi kommer också att prata om IT, kommunikation och teknikens roll i krigstider.

Det ukrainska tekniklandskapet kan beskrivas som ett IT-under. Idag sysselsätter IT-branschen 290 000 personer i Ukraina. Landet har drygt 5 000 IT-företag, som står för cirka fyra procent av BNP. Landet var också först i världen med att introducera ett helt digitalt ID via sin mobila plattform Diia, berättar Nataly Lamkén, styrelseledamot i WiTech och kommunikationschef på Sigma Technology Group.

Sättet som den ukrainska IT-communityn är uppbyggd på, med över 20 IT-kluster runt om i landet, hjälper företag att agera enade under kriget och tillsammans reagera snabbt och göra en verklig insats för att hjälpa landet genom att donera till humanitära behov och till den ukrainska armén, betala skatt i förskott för att stödja landets ekonomi, och utföra volontärarbete för att stödja cyberarmén.

Kvällen inleddes med en introduktion till det ukrainska IT-landskapet och förvandlades senare till paneldiskussionen med Elena Marchenko, marknadschef på Sigma Software, och Hanna Khrystianovych, programchef för digitalisering på Sigma Software. Både Elena och Hanna var tvungna att lämna Ukraina på grund av Rysslands invasion av Ukraina och etablerar nu ett nytt liv i Sverige. Sigma Software, en del av Sigma Technology Group, har sedan 2014 en gedigen beredskapsplan som inkluderar både evakuering och allokering. Under de första två veckorna av kriget evakuerade företaget 2800 anställda med familjer till säkra platser. Idag arbetar 95% av de anställda i sina projekt.

Elena och Hanna delade med sig av unika insikter om hur vi kan stödja människor i Ukraina.

Många undrar nu vad som kan göras för att hjälpa Ukraina och dess folk. Jag tror att ett viktigt sätt är att göra det genom att ge oss möjlighet att fortsätta arbeta. De flesta av mina kollegor som stannade i Ukraina tycker att det är livsviktigt. Både som individer som vill försörja sig och göra det de är bra på. Men också som medborgare som behöver stödja Ukrainas ekonomi under kriget för att sedan kunna bygga upp landet igen, säger Elena Marchenko.

Fortsätt stödja landet ekonomiskt, både genom att samla in pengar och genom att köpa ukrainska varor och tjänster, anställ ukrainare. För de ukrainska flyktingar som kommer till Sverige är, förutom boende, mat och kläder, sociala kontakter viktiga. Att bli välkomnad och introducerad till landet betyder mycket. Till exempel kan även en träff över lunch vara ett sätt att hjälpa till, tillägger Hanna Khrystianovich.

Att ta upp Ukraina och landets IT-potential som ett ämne för kvällen var ett självklart val för WiTech.

WiTechs mål och mission förutom att nätverka och skapa förebilder är ju även att informera och upplysa. Vi tycker det är självklart att belysa och bidra till dialogen runt situationen i Ukraina. Och det är många som vill prata om detta och som vill hjälpa, också i IT Tech branschen, detta är en kanal helt enkelt, säger ordförande i WiTech Jeanette Schwartz.

Vill du vara med på kommande WiTech-evenemang? Bli medlem och följ nätverket på witech.nu och sociala medier.

För mer information, kontakta:

Nataly Lamkén, Chief Communication Officer på Sigma Technology Group, nataly.lamken@sigmatechnology.se

WiTech via witechitnetwork@gmail.com eller besök witech.nu.


Om WiTech

WiTech vill skapa en mötesplattform och ett nätverkande för såväl studenter som företag med syfte att lyfta kvinnliga förebilder och inspirera den yngre generationen att satsa på en karriär inom IT.

I dagsläget WiTech har över 200 medlemmar som representerar mer än 30 företag i Kronoberg och Kalmar.

WiTech är en ideell och obunden förening och drivs av en styrelse som samlar representanter från både näringsliv och akademi. Styrelseordförande Jeanette Schwartz, TietoEvry. Läs mer på witech.nu.


Om Sigma Technolog

Sigma Technology Group, del av Sigma Group, är ett privatägt globalt teknikkonsultföretag med verksamhet i Sverige, Ungern, Kina, Norge och Ukraina samt levererar internationellt till Europa, USA och Kina. Sigma Technology Group erbjuder den allra senaste kunskapen inom mjukvaruutveckling, produktinformation, design och utveckling av inbyggda system, utveckling och administration av IT-infrastruktur samt digitala lösningar med expertkonsulter, offshore-leveranser och utvecklingsteam.

För en fullständig beskrivning, besök sigmatechnology.se.