Gert Morau – 50 År som Programmerare

Nyhet

Gert Morau – 50 År som Programmerare

2020-12-16 Sigma

Gert Morau jobbar idag som systemutvecklare på Sigma Technology Solutions i Växjö. Detta år har han jobbat i teknikvärlden i 50 år och vi fick äran att intervjua honom för att få veta mer om hur teknikutvecklingen sett ut under dessa år samt hur Gert ser på konsultrollen idag.

Från 1970 till 2020

Gerts resa inom teknik börjar redan 1970, på Lunds universitet (då Lunds datacentral för forskning och högre utbildning).

”Det var lite tillfälligt först. Jag sökte lite olika jobb efter gymnasiet, var lite skoltrött och var nyfiken då på datorer och datacentralen. De köpte då en ny dator i Lund, Univac 1108, och skrotade sin gamla vilken var den andra datorn i Sverige (SMIL, ”Siffermaskinen i Lund”). Denna nya ’moderna dator’ hade hålkort för inmatning och kunde köra ett program i taget samtidigt som den krävde en separat byggnad på nästan 60 m x 60 m.”

Gert lärde sig all grundkunskap om modern teknik under sina år på Lunds datacentral, inklusive sin första programmering. Han fortsatte senare utbildningen, en administrativ linje på Malmö Högskola, samtidigt som han självutbildade sig i systemutvecklingen och programmering för att det inte fanns en riktig teknikutbildning på den tiden.

Efter utbildningen började Gert jobba som programmerare och fortsatte sedan karriären mot utveckling.

”Det var primärt fokus på ekonomisk redovisning och lönesystem på den tiden. Sedan kom jag in på den användarnära sidan med kunder som ville jobba med dataextrakt och köra egna efterbearbetningar. IBM tog fram några verktyg som man kunde jobba med för det och sedan kom PC.”

1983 började Gert fundera på hur man kan jobba med PC. Man såg fördel med att använda PC för kalkyl, data, beräkningar och grafik osv.

”Det var vid den tiden vi storsatsade på att utveckla min arbetsgivares ekonomisystem på PC. Vi lyckades skapa ett system där man kunde mata in data, exportera rapporter, kalkylverktyg och tog även fram lösningar till första klient/server. Vid den tiden kom kompilatorer och man kunde börja programmera.”

Till följd av PC-utvecklingen sökte sig Gert till ett göteborgskt företag som på den tiden var drivande inom PC-världen. ”Hela 80-talet handlade om att få över system från stora datorer till PC.”

Med spridning av internet på 90-talet blev det betydligt lättare med integrerade lösningar. Världen blev förändrad. Man började bygga nätverk till PC.

”Det har hänt otroligt mycket från det jag började i branschen. Maskinerna har blivit både snabbare och mer kraftfulla och vad det gäller programspråk, utvecklingsverktyg och metoder så har utvecklingen gått i en rasande fart.”

Introduktion till konsultvärlden

Gerts nyfikenhet och genuina intresse för teknik gjorde det svårt för honom att stanna längre perioder hos en arbetsgivare. Då, i slutet av 90-talet, började Gerts tid som konsult och egenföretagare.

”Jag har fått många olika uppdrag, i allt från marketing, till inbyggda system och mobiltelefoner.”

2004 öppnade Gert en ny värld med gaming hos Boss Media (nu nedlagt och uppköpt av GTECH). Under den tiden reste Gert till internationella kontor i Montreal, Indien och Rom.

Det var där Gert kom i kontakt med Sigma Technology Solutions och senare, 2015, gick Gert över till Sigma. Under första åren fortsatte Gert att jobba med gaming på IGT, men har sedan fått ett nytt uppdrag på Visma där han nu jobbar med systemutveckling för lönesystem och redovisning.

”Min erfarenhet från 80-talet blev mycket nyttig med både COBOL och C-programmering.”

Nyligen fyllde Gert 68 år men på frågan om när han kommer att sakta ner så skrattar han och svarar kort:

”Jag planerar inte att bli pensionär. Det är ju fortfarande jätteroligt!”

Hur ser du på branschen idag?

”Man hamnar mer inom en specifik del av projektet i.o.m. att det finns otroligt komplexa system idag. Tidigare fick man jobba med många olika komponenter och hade kontroll över hela systemet.

När jag började min karriär så var det mest bokföring som man använde dator till medan idag kan jag knappt tänka på någon del av samhället som inte jobbar med digitala tekniker. Med utveckling av AI, online-upplevelser, mobila appar, och sociala medier, ligger fokus mycket mer på intelligenta lösningar, vilket är mycket spännande.”

Vad är dina tips till framtida utvecklare och konsulter?

”Var nyfiken på hur utvecklingen går. Det finns stora möjligheter att hitta information, så man behöver följa trenderna och fördjupa sig.

Som konsult är det viktigt att man snabbt blir en del av teamet, är ödmjuk, förstår hur det fungerar på arbetsplatsen också, inte bara de tekniska detaljerna. Fråga dig fram, lär dig, ta reda på hur allt fungerar.

Viktigt att du blir specialist på det du gör. Fast inte för mycket heller, få bredden också, för att branschen utvecklas hela tiden precis som tekniken. Ha blick på vad som finns och utvecklas.”

För mer information, kontakta:

Nataly Lamkén, kommunikationsansvarig Sigma Technology nataly.lamken@sigmatechnology.se, +46 725 194 048.

Om Sigma Technology

Sigma Technology Group är en global leverantör av produktinformation, embedded & software design samt offshoreutveckling. Vi är experter med passion för teknik och information och vi sätter en stolthet i att alltid förbättra våra leveranser. Vår leveransfilosofi är ”Local Drive – Global Strength”, därför har vi kontor på många orter i världen för att vara nära våra kunder. För mer information, besök www.sigmatechnology.se.